Mistrz pszczelarstwa
Jacek Biegański
Kadłubia 36
68-200 Żary
Tel. 603 676 673

Pyszny i zdrowy miód Zadzwoń lub zamów przez internet

 

Miód rzepakowyMiód akacjowyMiód wrzosowyMiód wielokwiatowyMiód gryczanyMiód akacjowyMiód gryczanyMiód rzepakowyMiód wielokwiatowyMiód wrzosowy 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner
Miód gryczany

Miód gryczany o zabarwieniu ciemnym do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę do ciemnobrunatnej, prawie czarnej. Krystalizuje tworząc grube kryształy , osadzające się w płynnym osoczu miodowym.Po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę brązową a konsystencję niejednolitą, gruboziarnistą . Posiada bardzo silny zapach przypominający zapach kwiatów gryki. Smak ma ostry, słodki, lekko piekący. Gryka obok słodkich owoców : migdałów, pomarańczy, jęczmienia, owsa, kukurydzy, soi, seler i orzechów włoskich wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością magnezu i dlatego zalicza się ją do tzw. diety antynowotoworowej.

Miód gryczany wykazuje znaczną aktywność fosfazową, zawiera dużo witaminy C ii odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Stosowany jest zapobiegawczo i w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Sprzyja zrostowi kości po złamaniach. Ma także duże znaczenie jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Swój ciemny kolor zawdzięcza dużej zawartości soli mineralnych i rutyny. Występują w nim związki typowe dla kwiatów gryki, zwłaszcza znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków, jak: fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt . Bardzo cennym składnikiem miodu gryczanego jest rutyna, która w procesie dojrzewania miodu rozkłada się do aglikonu kwercetyny .Szczególnie cenione jest korzystne oddziaływanie miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Związki flawonoidowe obecne w miodzie gryczanym, w tym pochodne rutyny, mają korzystne działanie na mięsień sercowy. Między innymi regulują przepuszczalność ścian naczyń włosowatych oraz polepszają ich elastyczność i wytrzymałość . Zabezpieczają naczynia przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn i wylewów.

 

Sonda

Jaki miód lubisz ?