Mistrz pszczelarstwa
Jacek Biegański
Kadłubia 36
68-200 Żary
Tel. 603 676 673

Pyszny i zdrowy miód Zadzwoń lub zamów przez internet

 

Miód rzepakowyMiód akacjowyMiód wrzosowyMiód wielokwiatowyMiód gryczanyMiód akacjowyMiód gryczanyMiód rzepakowyMiód wielokwiatowyMiód wrzosowy 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner
Oferta miodów
Miód wielokwiatowy

Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów których smak, barwa i walory zdrowotne uzależnione są od gatunków roślin oblatywanych przez pszczoły, zróżnicowania rejonów, stacjonowanie pasiek czy terminów pozyskiwania.Można tu wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody z środka lata zawierające nektar lipy, facelii, gorczycy, mniszka lekarskiego. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne. Po skrystalizowaniu miód jest różnorodny, zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.

Więcej…
 
Miód akacjowy

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę. Kolor ten często określany jest jako jasno słomkowy, czy też żółto słomkowy. Ponadto charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem. Aromat ten to zapach kwiatów robinii akacjowej.Tak jak każdy z gatunków miodów pszczelich, miód akacjowy poza walorami smakowymi posiada również właściwości lecznicze. Polecany jest on na pewno na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam on więc jeśli mamy problemy z trawieniem, czy żołądkiem.

Więcej…
 
Miód wrzosowy

Miód wrzosowy posiada silny naturalny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji, pochodzących z nektaru. Jego smak jest raczej gorzkawy i ostry, konsystencja galaretowata , co jest mało popularnym zjawiskiem wśród odmian miodu. Krystalizuje się średnioziarniście.Ten rodzaj miodu nie zawiera wielu witamin, za to ich brak rekompensuje duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.

Więcej…
 
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy można rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma kolor słomkowy. Natomiast po skrystalizowaniu przybiera barwę jasno żółtą , kremową . Ze względu na dużą zawartość glukozy w miodzie rzepakowym bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej.Krystalizuje się on w ciągu kilku dni po odebraniu pszczołom, a niekiedy nawet w plastrach. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych.

Więcej…
 
Miód gryczany

Miód gryczany o zabarwieniu ciemnym do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę do ciemnobrunatnej, prawie czarnej. Krystalizuje tworząc grube kryształy , osadzające się w płynnym osoczu miodowym.Po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę brązową a konsystencję niejednolitą, gruboziarnistą . Posiada bardzo silny zapach przypominający zapach kwiatów gryki. Smak ma ostry, słodki, lekko piekący. Gryka obok słodkich owoców : migdałów, pomarańczy, jęczmienia, owsa, kukurydzy, soi, seler i orzechów włoskich wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością magnezu i dlatego zalicza się ją do tzw. diety antynowotoworowej.

Więcej…
 
Miód nawłociowy

Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu.  Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci. Charakteryzuje się jasno żółtą barwą i lekko kwaskowym smakiem. Uważany był jako nektar życia.

Więcej…
 
Miód lipowy

Miód lipowy   pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Ma jasnożółtą barwę i ostry smak, z wyczuwalnym posmakiem lipy.  Po skrystalizowaniu przybiera postać drobnoziarnistą.

Więcej…
 


Sonda

Jaki miód lubisz ?